Hittibiisi himasta – musiikin tekeminen kotona

Kun suihkulaulaminen ja aariat lieden äärellä eivät enää riitä, on aika lähteä tutustumaan kotitekoisen musiikin maailmaan. Kotitekoisella musiikilla voidaan tietenkin tarkoittaa useampaakin asiaa.

home studio

Musiikkia voi tietysti tehdä kotona ihan vain kitara ja mies -periaatteella ja äänitellä tuotoksiaan jonkinlaisella ohjelmistolla. Saattaa olla, että koossa on kokonainen bändi, mutta saa musiikkia aikaan yksin pelkän tietokoneenkin avustuksella. Tapoja on monia, kuten kotimuusikoitakin.

Lähde liikkeelle perusteista

Kun puhutaan musiikin tekemisestä, voidaan tarkoittaa itse soittamista, laulamista tai näitä yhdessä, mutta myös tuottamista. Musiikin tuottaminen on varmasti tuttu termi, joka liitetään levyttävien artistien tai bändien levyprosesseihin. Periaatteessa musiikkia voi kuitenkin tuottaa ihan perus-Pentti kotoa käsin, kunhan siis on sitä musiikkia, mitä tuottaa. Tuottamalla myös viimeistellään kappaleet ja äänite niin, että kuulija saa siitä parhaan mahdollisen kokemuksen irti.

Jos haluaa alkaa tehdä musiikkia kotoa käsin, kannattaa valita ensiksikin instrumentti, millä musiikkia tuottaa. Periaatteessa musiikin tekeminen kotona onnistuu vaikkapa soittamalla nokkahuilua ja nauhoittamalla tämän. Tietokoneelle on olemassa monenlaisia ohjelmistoja, joilla kyseisen nokkahuilumusiikin saa sitten tuotettua kokonaiseksi kappaleeksi.

Ohjelmistojen käyttö ei ole kuitenkaan pelkää napin painamista, vaan siihen tarvitaan lukuisia tunteja harjoittelua ja kymmeniä ja taas kymmeniä napin painalluksia.

Mitä kotistudioon tarvitaan?

Kun aletaan tehdä musiikkia kotona, on tietokone suuressa osassa. Erityisesti tietokoneen äänikortin tulee olla audiotyöskentelyyn sopiva, sillä ilman tällaista äänikorttia ei musiikin tekemisessä kotoa käsin ole juurikaan sen suurempaa iloa.

Tietokoneen ja äänikortin lisäksi tärkeimpiä kotistudion hankintoja ovat kaiuttimet sekä MIDI-koskettimet. Jos haluaa nauhoittaa aitoja instrumentteja, tulee äänikorttiin kiinnittää erityistä huomiota. Tällöin on hankittava myös mikrofonit äänitystarkoitukseen. Pelkästään tietokoneella tehtävän musiikin tuottaminen kotona on siis helpompi järjestää.

Jos siis haluat tuottaa musiikkia kotoa käsin, kannattaa sinun ensin päättää, haluatko tuottaa sitä oikeilla soittimilla vai vain tietokoneella. Sitten vain studiota rakentamaan!